1η θέση

O ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ:

ΓΑΥΡΟΣ( Χρυσό μετάλλιο:1.327 τόνοι το2003)

 

Ανήκει στην κατηγορία των κλουπειδών. Νόστιμο ψάρι που υπάρχει σε αφθονία στα νερά μας και ψαρεύεται σχεδόν όλο το χρόνο με γρι-γρι οι μεγαλύτερες ποσότητες γαύρου ψαρεύονται την άνοιξη και το φθινόπωρο.

 

θέση

ΣΑΡΔΕΛΑ (Αργυρό μετάλλιο:628 τόνοι το 2003)

 

Μικρό-μέχρι 20 εκατοστά-ψάρι με πολύ νόστιμο κρέας. Εμφανίζεται σε μεγάλα κοπάδια από την άνοιξη. Ψαρεύεται με ειδικά δίχτυα.

 

θέση (ας είναι καλά τα ιχθυοτροφεία) 

ΤΣΙΠΟΥΡΑ (Χάλκινο μετάλλιο:326 τόνοι το 2003)

 

Ανήκει στην οικογένεια των <<σπαριδών>> και στην πρώτη κατηγορία ψαριών για την νοστιμάδα του κρέατός της. Το μέγεθος της μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά και το βάρος της ακόμα και τα 2 κιλά. Η τσιπούρα ψαρεύεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο με καθετή, παραγάδι, πεταχτάρι, και με ψαροντούφεκο χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία μια και ένα πολύ γρήγορο πονηρό ψάρι.

 

4η  θέση

ΓΟΠΑ (326 τόνοι το 2003)

 

Γνωστό και αγαπητό ψάρι, υπάρχει σε κοπάδια όλο το χρόνο.

Ανήκει στην οικογένεια των ακανθοπτερυγίων. Το μήκος της γόπας μπορεί να φτάσει τα 20-40 εκατοστά. Η γόπα ψαρεύεται με τσαπάρι, με καλάμι

από την παραλία, με καθετή, συνήθως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Θα πρέπει να αναφερθεί πως τους χειμερινούς μήνες η γόπα είναι πιο παχιά και πιο νόστιμη

 

θέση

ΜΑΡΙΔΑ (152 τόνοι το 2003)

 

Ανήκει στην οικογένεια των μαινιδών. Το μήκος της φτάνει μέχρι τα 15 εκατοστά. Ζει κοπαδιαστά στα νερά μας και ψαρεύεται με μηχανότρατα αλλά μπορεί να πιαστεί και με καθετή με ψιλό αγκίστρι.

 

θέση

ΚΟΛΙΟΣ (113 τόνοι το2003)

 

<<Και ο κολιός τον Αύγουστο>> λέει ο λαός μας γιατί τότε τον Αύγουστο ο κολιός είναι νοστιμότατος. ο κολιός ανήκει στην κατηγορία των σκομβροειδών. Ο κολιός όπως και όλα τα ψάρια αυτής της κατηγορίας εμφανίζεται στα νερά μας την άνοιξη. Ψαρεύεται από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο με άσπρο δόλωμα, με τσαπαρί, με καθετή, με δίχτυα.

 

θέση

ΦΡΥΣΣΑ (108 τόνοι το 2003)

 

Φτηνό ψάρι που ζει κοπαδιαστά μαζί με την σαρδέλα. Ψαρεύεται με καθετή ή συρτή.

 

θέση

ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙ (97 τόνοι το 2003)

 

Μικρό είδος μπακαλιάρου, με προσιτή τιμή. Ψαρεύεται με την μηχανότρατα και μαγειρεύεται τηγανιτό.

 

θέση

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ (92 τόνοι το 2003)

 

Ο μικρός μπακαλιάρος που υπάρχει στα ελληνικά νερά είναι το ψάρι της ανοιχτής θάλασσας. Ανήκει στην οικογένεια των γαδοειδών. Ψαρεύεται με παραγάδι και μηχανότρατα.

 

10η θέση

ΣΑΥΡΙΔΙ (90 τόνοι το 2003)

 

Ένα από τα φυτοφάγα ψάρια, με άνοστο κρέας, το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40 εκατοστά. Ψαρεύεται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο με δίχτυα, κιούρτους και βέβαια με μηχανότρατες

 

11η θέση

ΚΟΥΤΣΟΜΟΥΡΑ (66 τόνοι το 2003)

 

Είναι η παραλλαγή του μπαρμπουνιού. Ζει σε λασπώδη βυθό. Η κουτσομούρα ψαρεύετε με μηχανότρατα και με <<μπαρμπουνόδιχτο>> το καλοκαίρι.

 

12η θέση(τελευταία και καταϊδρωμένη)

ΠΑΛΑΜΙΔΑ (63 τόνοι το2003)

 

Το ψάρι αυτό ανήκει στην οικογένεια των σκομβροειδών και είναι συγγενικό με τον τόνο. Το μέγεθος της μπορεί να φτάσει και τα 80 εκατοστά σε μήκος. Η παλαμίδα εμφανίζεται στα νερά μας σε κοπάδια από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτη, ψαρεύεται με γρι-γρι, με παραγάδια αφρού, συρτή και σπάνια με δίχτυα

 

ΜΑΛΑΚΙΑ

 

ΘΡΑΨΑΛΑ (55 τόνοι το 2003)

 

Πρώτος ξάδελφος του καλαμαριού, κατώτερο σε γεύση, με χαμηλότερη τιμή. Πολύ αγαπητό στους ερασιτέχνες ψαράδες του Αιγαίου.

      ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ

 

ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ (86τόνοι το 2003)

 

Ονομαστή η καραβίδα του Ευβοϊκού. Παρά την τσιμπημένη τιμή της είναι ασύγκριτη η νοστιμιά της. Κρίμα όμως γιατί καταναλώνεται κάθε χρόνο και μικρότερη.